• Biologische accu’s | De nieuwste accu technologie | Intercel

  Accu’s zijn tegenwoordig overal. Batterijen en accu producten leveren een grote bijdrage aan het functioneren van onze maatschappij – mobiele telefoons, laptops, noodstroomvoorzieningen en medische apparatuur zijn slechts enkele voorbeelden van de vele belangrijke technologieën die van accu’s afhankelijk zijn. Zonder deze compacte energiebronnen zou het dagelijks leven direct tot stilstand komen.

  Toch blijven accu’s vaak onzichtbaar. Zolang ze correct werken blijven ze immers verborgen in de apparaten waarin ze gebruikt worden. Deze beperkte zichtbaarheid zorgt ervoor dat ook innovatie in accu technologie meestal minder goed opvalt. Onterecht, vindt Intercel – het onderzoek naar nieuwe technologieën is niet alleen zeer belangrijk, maar levert daarnaast ook spectaculaire ontwikkelingen voor de toekomst op.

  Een van de meest spraakmakende voorbeelden hiervan is de mogelijkheid om accu’s te produceren op basis van biologische materialen. Hoewel deze recente ontwikkeling nog in de kinderschoenen staat biedt het een unieke kans om de accu niet alleen veelzijdiger te maken, maar ook aanzienlijk groener.

  De kwal en de accu

  Wat hebben kwallen en accu’s met elkaar te maken? Op het eerste gezicht lijkt het een vreemde vraag, maar een team wetenschappers in Zweden heeft een onwaarschijnlijk verband ontdekt – een oplossing van kwallencellen bleek in staat om energie uit zonlicht op te slaan. Nader onderzoek met biologisch materiaal uit vuurvliegjes liet zien dat de cellen hiervoor niet eens een externe lichtbron nodig hadden. De cellen functioneren dus in feite als microscopische accu’s. Een opzienbare vondst, maar hoe werkt het nu precies?

  Het geheim zit hem in de groene fluorescerende proteïnen (GFPs) die de kwallen bevatten. In de natuur zorgen deze stoffen ervoor dat de kwal oplicht in het donker, maar het onderzoek toonde aan dat ze ook als biologische zonnecellen gebruikt kunnen worden. Door de cellen te combineren met lichtgevende biologische stoffen ontstaat in feite een kleine biologische accu die zonder externe energiebron gebruikt zou kunnen worden.

  Een wereld van mogelijkheden

  Een duurzame, biologische accu die zelfs in microscopische toepassingen te gebruiken is – het klinkt haast als science fiction. Toch is het precies wat de ontdekking eigenlijk inhoudt. De technologie is weliswaar nog lang niet klaar om op de markt gebracht te worden, maar tests hebben uitgewezen dat de kwallencellen op kleine schaal betere prestaties kunnen bieden dan moderne systemen voor energieopslag. Een bio-elektrische accu ligt dus in het verschiet.

  Intercel voorziet dat deze technologie op termijn veel voor onze maatschappij zou kunnen betekenen. De mogelijkheid tot zeer kleinschalig gebruik biedt kansen om medische en mobiele accutechnologie sterk te verbeteren, maar ook de grootschalige toepassingen bieden interessante perspectieven. Wat als het opladen van uw accu in de toekomst slechts een kwestie was van bijvullen met materialen die uit de natuur om ons heen komen? Een oplaadbare biologische accu zou het in theorie mogelijk maken om elektrische systemen aan te drijven zonder enige belasting voor ons milieu – het einddoel van duurzame ontwikkeling.

  Toegegeven, de technologie is nu misschien ver weg. De accu leeft nu in het lab, en heeft waarschijnlijk nog een lange weg te gaan. Maar de ontdekking werd twee jaar geleden al bekendgemaakt, en innovatie kan soms snel vooruit gaan. Toch is één ding al zeker: welke accu’s er ook op basis van deze bijzondere kwal worden ontwikkeld, ze hebben een wereld van mogelijkheden te bieden.