• Elektriciteit aan de pomp: een nieuwe manier van laden

  De accu is niet vaak in het nieuws. Elektrische energie is tegenwoordig zo vanzelfsprekend geworden dat de meeste mensen er nauwelijks meer op letten, behalve wanneer de mobiele telefoon weer eens leeg is of het licht het even niet meer doet.

  Toch is dit juist een tijdperk waarin de accu veel interessante ontwikkelingen doormaakt. Zeker nu een team wetenschappers van MIT een nieuwe manier heeft gevonden om uw accu op te laden – met vloeistof. Waar consumenten nu vaak nog in de weer moeten met kabels en adapters is het over een paar jaar dus wellicht slechts een kwestie van tanken.

  Cambridge crude

  De uitvinding van MIT is spectaculair, maar komt zeker niet uit de lucht vallen - de wetenschap zoekt al jaren naar methoden om elektriciteit in vloeistoffen op te slaan. Voorheen was de energiedichtheid van dergelijke vloeibare accu's echter te laag voor praktisch gebruik. Daar heeft deze doorbraak nu verandering in gebracht.

  De nieuwe vondst is een elektrolytische suspensie, een mengsel van geladen metaaldeeltjes in een vloeibaar medium. De vloeibare energiedrager lijkt op dikke, zwarte olie, en wordt daarom ook wel “Cambridge crude” genoemd. Deze verwijzing naar ruwe olie is bijzonder treffend, juist omdat de onderzoekers zelf veel mogelijkheden zien voor accutoepassingen binnen personenvoertuigen. In theorie zou een elektrische auto de gebruikte vloeistof binnen enkele seconden bij een pompstation kunnen verversen, waardoor lange laadtijden tot het verleden behoren. Hiermee wordt het gebruiksgemak van nieuwe generaties accu’s vergelijkbaar met dat van traditionele brandstoffen.

  Groen en duurzaam

  Naast sneller opladen biedt de vloeibare accu ook zeer interessante voordelen voor het milieu. De vloeistof is namelijk oplaadbaar, en zal dus meerdere keren gebruikt kunnen worden. Ook kan de elektrische olie voor onbepaalde tijd in geladen toestand worden opgeslagen. Gebruikte vloeistof kan dus door het pompstation zelf weer worden opgeladen en vervolgens weer worden gecirculeerd. Dit zou onnodige milieuschade kunnen voorkomen. Daarnaast zorgt het ervoor dat de 'brandstof' in principe nooit opraakt - iets wat bij benzine en diesel helaas onvermijdelijk is.

  Toekomstmuziek?

  De mogelijkheden van deze nieuwe, flexibele vorm van energieopslag klinken erg mooi, maar hoe lang zal het duren voordat u uw accu kunt bijtanken? De schatting is dat we nog een aantal jaar zullen moeten wachten – innovatie is nu eenmaal onvoorspelbaar, en dergelijke ontwikkelingen moeten eerst uitgebreid verfijnd en getest worden voordat de consument er iets van merkt.

  Bovendien zal het gebruik van een vloeibaar opslagmiddel voor elektriciteit natuurlijk de nodige aanpassingen met zich meebrengen voor onze manier van leven. Dat kost tijd – het is dus moeilijk te zeggen wanneer u nu daadwerkelijk een halve liter elektriciteit kunt bestellen om uw laptop af te toppen. Maar de ontwikkeling heeft inmiddels wel de aandacht van grote geldschieters getrokken, wat betekent dat er een goede kans is dat de introductie geen decennia meer zal duren. In de tussentijd bereidt Intercel zich alvast rustig voor – dan kunnen wij uw accu’s in de toekomst gewoon met de tankwagen afleveren.