Nieuwsbrief Februari 2017

Met frisse moed!

U zult ongetwijfeld gemerkt hebben dat de temperaturen wat lager zijn dan de laatste keer dat wij u een nieuwsbrief toestuurden, hoewel de allerergste vrieskou inmiddels uit de lucht lijkt te zijn. Intercel is het nieuwe jaar goed begonnen. Niet alleen met de nieuwe Cellpower CPR accuserie, maar ook met innovatieve oplossingen die onze klanten door de kou hebben geholpen. Want Intercel is immers ook tijdens het winterseizoen

Uw kennis in accu'sNieuws

Intercel introduceert de CPR

Recent heeft Intercel op de Verkeer en Mobiliteitbeurs in Houten met gepaste trots de nieuwe Cellpower CPR (Cellpower Railway) serie gepresenteerd. Deze AGM loodaccu's hebben de unieke eigenschap zeer goed bestand te zijn tegen (zware) trillingen en schokken. Dat maakt ze uitermate geschikt voor gebruik langs bijvoorbeeld drukke (snel)wegen en spoorlijnen, maar bijvoorbeeld ook op bouwplaatsen of bij grote evenementen. De tril- en schokbestendigheid is echter niet de enige gunstige eigenschap.

De Cellpower CPR serie biedt namelijk ook de langdurige zekerheid van een betrouwbare energiebron. Waar de meeste AGM accu’s een levensduur hebben tot maximaal 10 jaar, gaan accu’s uit de CPR serie tot wel 15 jaar mee. Deze eigenschap draagt eraan bij dat deze accu’s zeer goed inzetbaar zijn voor stand-by (noodstroom)systemen. Daarnaast kent de CPR accu een zeer lage zelfontlading, waardoor deze tot wel 12 maanden op voorraad gehouden kan worden, zonder dat deze tussentijds hoeft worden bijgeladen. De CPR range is zeer breed: van 2 tot 12 Volt en van 28 tot 3000 Ah. De tril- en schokbestendigheid, lange levensduur, lage zelfontlading en het grote aantal mogelijke configuraties zorgen er samen voor dat de Cellpower CPR een zeer flexibele en breed inzetbare serie is voor de meest uiteenlopende toepassingen.

De goede eigenschappen die samen de Cellpower CPR zo uniek maken zijn niet slechts mooie verkooppraat. Na aan verschillende veeleisende tests en strenge keuringen te zijn onderworpen mag de CPR namelijk een officiële ProRail certificering dragen (certificaat nr. 0941/2016/CoC/RC104122-02). De kwaliteiten die de CPR accu biedt waren ruimschoots voldoende om in aanmerking te komen voor een ProRail certificering; een bewijs van de hoogwaardige kwaliteit en gunstige eigenschappen die de Cellpower CPR te bieden heeft.

Ongeacht de toepassingsspecifieke vereisten is er altijd één aspect in een accu dat er altijd toe doet: de kwaliteit. De Cellpower CPR is in dat opzicht een waardevolle aanvulling op het assortiment van Intercel aangezien deze serie ongeëvenaarde kwaliteit op alle fronten weet te bieden.Klantencase

Intercel helpt Picnic de winter door

Het zal u niet ontgaan zijn dat de winterse temperaturen inmiddels ook Nederland hebben bereikt. Leuk voor eenieder die graag de ijzers weer eens onderbindt, maar voor gebruikers van elektrisch aangedreven voertuigen minder prettig. Accu’s bieden namelijk bij dergelijk lage temperaturen minder capaciteit en laden minder goed op dan wanneer het warmer is. De technisch specialisten van Intercel wisten daar echter een oplossing voor te bedenken.

Een van onze klanten, die boodschappen bezorgt met kleine elektrisch aangedreven bestelautootjes, merkte dat in de koude buitenlucht de accu’s van de voertuigen minder goed oplaadden en dat de actieradius kleiner was dan tijdens andere jaargetijden. De accu’s, die in de buitenlucht worden opgeladen, werden te namelijk koud. Intercel werd gevraagd of daarvoor een oplossing mogelijk was. Door de kennis en ervaring die bij de verschillende afdelingen aanwezig is te combineren, konden wij die oplossing bieden. Door speciale dekens tussen de accu’s te plaatsen, die tijdens de laadcyclus worden verwarmd door speciaal voedingssysteem die in de auto’s zelf zit ingebouwd, worden de negatieve effecten van de koude buitenlucht geëlimineerd. De accu’s worden daardoor onder gunstigere omstandigheden opgeladen, wat resulteert in een beter geladen accupakket, een grotere actieradius en een langere levensduur voor de accu’s. Een innovatieve oplossing waarbij het mes dus aan meerdere kanten snijdt. Picnic kan nu voortaan ook onder koudere omstandigheden een betrouwbare service blijven leveren.

De nauwe samenwerking die daarbij komt kijken tussen de verschillende afdelingen is een typisch voorbeeld van de werkcultuur binnen Intercel: een goede samenwerking en communicatie om zo tot de beste oplossing voor de klant te komen. Geen enkel energieprobleem is onze specialisten te uitdagend; zij denken graag met u mee om tot de beste energieoplossing te komen voor uw toepassing. Benieuwd wat onze technisch experts voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.Technische kennis

Trillingsbestendigheid

De lancering van de nieuwe Cellpower CPR serie is een mooi moment om u nader uit te leggen hoe de schok- en trillingsbestendigheid van een accu tot stand komt. Jacques legt uit: ''Op sommige locaties en in sommige toepassingen kan men haast niet om een goede trillingsbestendige accu heen. De schokken die de accu te verduren krijgt, kan voor een gewone accu al snel teveel zijn, waardoor deze uitwendig, soms zelfs inwendig, beschadigd raakt en daardoor een kortere levensduur heeft. Speciaal voor dat soort toepassingen bestaan er accu's die zeer goed tegen trillingen en schokken bestand zijn. De techniek achter trillingsbestendige accu's is niet zo schokkend, maar wel erg interessant.

Een GEL accu is minder afhankelijk van zijn behuizing om tril- en schokbestendig te zijn. Deze is dat dankzij zijn interne samenstelling al van zichzelf. In plaats van geabsorbeerd loodzuur tussen de loodplaten, zoals bij AGM loodzuuraccu’s het geval is, zit er een gelachtige substantie tussen de loodplaten Deze samenstelling zorgt ervoor dat een Gel accu van zichzelf beter in staat is klappen op te vangen, zowel fysiek als technisch. Fysiek omdat de Gel trillingen en schokken als het ware absorbeert; technisch omdat een Gel accu zeer goed kan herstellen van een te diepe ontlading. Deze eigenschap zorgt ervoor dat een Gel accu ook onder uitdagende en veeleisende omstandigheden een betrouwbare bron van energie is.

Wat betreft de schok- en trillingsbestendigheid van een AGM loodaccu, zoals bij de Cellpower CPR serie, zit het verhaal wat anders in elkaar. Daar zit de bestendigheid niet in de (chemische) samenstelling van de accu, maar in de constructie van de behuizing. Bij trillingsbestendige accuseries wordt er nog strenger toegezien op de kwaliteit van de gebruikte materialen en het assemblageproces. Alles is er bij de productie van deze accu’s op gericht dat ze zo degelijk mogelijk in elkaar zitten en zo lang mogelijk meegaan. U kunt dat het beste vergelijken met het instapmodel en de meest luxe uitvoering van dezelfde auto. Beiden zijn in de basis hetzelfde, maar bij de luxe uitvoering is er net wat meer aandacht besteed aan de kwaliteit van de gekozen materialen en is het assemblageproces naar een net iets hoger plan getild. Zoals bij de duurdere uitvoering van de auto de kieren tussen de verschillende panelen kleiner is, sluiten ook de onderdelen van een trillingsbestendige AGM accu nauwer op elkaar aan. De bewegingsvrijheid van de cellen in een Cellpower CPR accu is tot een minimum beperkt. Gebruikers van accu’s die speciaal zijn ontworpen met schok- en trilbestendigheid in het achterhoofd zullen dan ook ervaren dat deze accu’s voor een bovengemiddeld lange duur een degelijke bron van energie vormen.''Wie is...

Bart-Jan van der Jagt

Intercel is het nieuwe jaar met ook een aantal nieuwe gezichten begonnen. Bart-Jan van der Jagt, sinds kort bij ons werkzaam als commercieel manager, is een van hen.

‘’Ik ben Bart-Jan van der Jagt, 35 jaar, getrouwd, vader van 2 kinderen en sinds 1 januari 2017 werkzaam bij Intercel als Commercieel Manager. Voor ik deze nieuwe uitdaging aan mocht gaan was ik General Manager van Pimentel Fasteners, een groothandel in bevestigingsmaterialen en onderdeel van de Fabory Group. Mijn eerste indruk van Intercel is zeer positief. Het is een gezond bedrijf met korte schakels, enthousiaste medewerkers, hoge service graad en is uitermate flexibel richting haar klanten. Dit heeft geresulteerd in vele langdurige relaties met klanten en leveranciers. Het is een voorrecht om onderdeel te zijn van dit team en zodoende gezamenlijk deze onderneming naar de volgende fase te begeleiden. Ik kijk er naar uit om kennis met u te maken in de komende periode.’’Productkennis

Gel versus AGM

Zoals al eerder in deze nieuwsbrief aan bod is gekomen, zijn Gel accu's van zichzelf beter bestand tegen trillingen en schokken dan standaard AGM exemplaren. Dat is echter niet het enige verschil tussen de twee accutypes. Zo zit er bijvoorbeeld ook een verschil in de wijze waarop de accu's stroom afgeven en de omstandigheden waarin deze accu’s het beste tot hun recht komen.

Het grootste verschil tussen AGM en Gel accu’s is de interne (chemische) samenstelling. Dat verschil is dan ook hoofdverantwoordelijk voor de verschillende eigenschappen die de twee soorten ten opzichte van elkaar hebben. Een AGM loodaccu heeft intern de gebruikelijke loodplaten, met daar tussenin vloeibaar water dat geabsorbeerd zit in glasvezelmatten. AGM staat dan ook voor ‘Absorbed Glass Mat’. Bij gebruik van de accu verdampt het water dat in de glasvezelmatten is geabsorbeerd tot waterstofgas. Doordat de AGM loodaccu’s (bij Intercel) zogenaamde VRLA (Valve Regulated Lead Acid) accu’s zijn, kan dit gas echter niet uit de accu ontsnappen. Zodra de accu weer wordt bijgeladen wordt het ontstane gas in de accu weer vloeibaar en in de glasvezelmatten opgenomen. Deze gesloten constructie heeft als voordeel dat de accu nooit hoeft worden bijgevuld, waardoor deze geheel onderhoudsvrij is en ongeacht de positie waarin deze wordt gemonteerd nooit zal lekken.

Ook de Gel accu is onderhoudsvrij en kan in iedere positie gemonteerd worden, maar is wat betreft de interne samenstelling op een belangrijk punt geheel anders dan de AGM loodaccu. Bij een Gel accu zit er namelijk geen geabsorbeerd vloeibaar accuzuur tussen de loodplaten van de accu, maar een soort, de naam verraadt het al, gel. Bij het ontladen van een Gel accu ontstaat er minder gas dan bij een AGM accu het geval is. Het gas dat wel ontstaat wordt al snel weer door het elektrolyt opgenomen. Door de samenstelling is een Gel accu minder goed in staat hoge piekstromen te leveren dan AGM accu’s, waardoor deze bijvoorbeeld minder geschikt is als startaccu. Diezelfde samenstelling zorgt echter wel voor een zeer gelijkmatige en langdurige stroomafgifte en zeer goede cyclische prestaties, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor toepassing in bijvoorbeeld een scootmobiel of schip. Daarnaast kunnen Gel accu’s zich zeer goed herstellen van een te diepe ontlading. Door het verschil in samenstelling tussen de twee soorten accu’s, is het belangrijk te weten dat ze niet met eenzelfde soort acculader kunnen worden opgeladen. Het gebruik van een verkeerde lader zou onherstelbare schade toe kunnen brengen aan de accu.

Een van de grootste factoren die invloed heeft op de levensduur en de prestaties van een accu is temperatuur. Deze moet niet te laag zijn, maar zeker ook niet te hoog. Gel accu’s zijn over het algemeen beter in staat extreme temperaturen goed te weerstaan dan AGM accu’s. Daardoor zijn ze beter geschikt als energieopslag op afgelegen en onherbergzame locaties. Voor de gemiddelde AGM accu ligt de ideale omgevingstemperatuur rond de 20°C. Om te compenseren voor een hogere of lagere temperatuur kan de laadspanning van de accu naar boven of naar beneden worden bijgesteld. Dat kan handmatig, maar het is eenvoudiger en betrouwbaarder om dat aan een intelligente acculader over te laten. Op die manier wordt de levensduur van de AGM accu onder alle omstandigheden gemaximaliseerd.Video

Een frisse start

Zorgeloos en met een opgeladen gevoel het nieuwe jaar in, wie wil dat nou niet? Voor onze klanten betekent zorgeloosheid dat het hele proces dat komt kijken bij het selecteren van de juiste accu’s en bijbehorende accessoires zoveel mogelijk uit handen wordt genomen. De specialisten van Intercel stellen hun kennis en ervaring graag aan u ter beschikking, zodat u met een gerust hart bent voorzien van een betrouwbare energievoorziening.