Intercel geeft antwoord op uw vraag

Wat u moet weten over een AGM accu en temperatuur?

Een AGM accu levert de beste prestatie bij een omgevingstemperatuur van 20°C. Bij koude temperaturen wordt de interne weerstand verhoogd waardoor de capaciteit van de accu vermindert. AGM accu’s behouden bijvoorbeeld met -20°C een capaciteit van 40%. Een hoge temperatuur heeft eveneens een zeer negatief effect op de levensduur van een AGM accu. Volgens de ontwerpstandaarden heeft een Long Life AGM accu een functionele levensduur van 10 jaar bij een omgevings- temperatuur van 20°C. Bij een temperatuur van 30°C zal dit 4 jaar zijn en bij 40°C zelfs nog maar 2 jaar.
Dit laat zien hoe belangrijk het is dat accu ruimtes goed gekoeld zijn zodat AGM accu’s optimaal presteren. De grafiek illustreert de situatie en de daling van de capaciteit in verhouding tot de daling van de operationele temperatuurverschillen.Invloed van de temperatuur op de laadspanning

Als de omgevingstemperatuur verandert, zal de elektrochemische activiteit in een accu toe- of afnemen. Daarom zal bij een temperatuur stijging de laadspanning moet worden verlaagd om overbelasting te voorkomen. Bij extreem lage temperaturen geldt het tegenovergestelde en moet de laadspanning worden verhoogd om onderlading te voorkomen. Om een optimale levensduur te verkrijgen, adviseren wij om een acculader te gebruiken, die middels een temperatuursensor de laadspanning reguleert. De grafiek toont de relatie tussen temperaturen en laadspanning in zowel cyclische als stationaire toepassingen.

Wilt u weten wat Intercel voor u kan betekenen?

Advies nodig?

Laat u adviseren door onze specialisten. Wij denken graag met u mee voor een passende oplossing.

Neem contact op met één van onze specialisten: