Intercel geeft antwoord op uw vraag

Wat is een serieschakeling?Er zijn twee manieren mogelijk waarop elektronica aan elkaar geschakeld kan worden: parallel en in serie. Bij een serieschakeling worden componenten in de stroomkring als het ware in één lange ketting aan elkaar geschakeld, in tegenstelling tot een parallelschakeling, waarbij alle componenten in een soort aftakkingen van de hoofdlijn zitten. Een serieschakeling wordt vooral ingezet met het doel de spanning van een systeem / stroomkring te vergroten; de capaciteit blijft gelijk.


Serieschakeling


Parallelschakeling

Kenmerkende eigenschappen van een serieschakeling zijn:


- De spanning wordt over alle componenten in de stroomkring verdeeld.
- De spanning door de individuele componenten tezamen is de totale spanning van het systeem.Nadelig aan een serieschakeling is dat wanneer één component in het systeem faalt, dit effect heeft op alle andere componenten die op dezelfde stroomkring zitten aangesloten. Tegenwoordig zijn veel apparaten voorzien van een soort interne stroombrug, zodat wanneer het component faalt, de stroom via deze brug toch door kan blijven lopen en de andere componenten in dezelfde stroomkring dus gewoon blijven werken. Een soort interne parallelle schakeling dus. Het is van belang bij een serieschakeling dat de kabels die de componenten onderling verbinden dezelfde dikte hebben. Accu’s met verschillende capaciteiten (Ah) / spanningen (V) mogen nooit met elkaar in serie geschakeld worden. Wij raden aan accu’s met dezelfde spanning/capaciteit in één accusysteem te monteren, van hetzelfde merk/serie en bij voorkeur van dezelfde productiedatum.

Voor noodstroomsystemen maakt Intercel gebruik van een combinatie tussen parallel- en serieschakelingen, om zo de betrouwbaarheid van het systeem in zijn geheel te vergroten.

Wilt u weten wat Intercel voor u kan betekenen?

Advies nodig?

Laat u adviseren door onze specialisten. Wij denken graag met u mee voor een passende oplossing.

Neem contact op met één van onze specialisten: